Vicepremiér Csáky dostal vo Svidníku Zlaté srdce

02.12.2004 Celý región

Podpredseda vlády SR Pál Csáky prevzal 30. novembra večer vo Svidníku ocenenie Zlaté srdce, ktoré mu udelilo tunajšie občianske združenie (OZ) Chránime kraj ...
Podpredseda vlády SR Pál Csáky prevzal 30. novembra večer vo Svidníku ocenenie Zlaté srdce, ktoré mu udelilo tunajšie občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou. Ocenili tak jeho aktívny prínos k ekumenickej spolupráci najmä gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi na národnostne a konfesijne zmiešanom území tohto regiónu.

Csáky vzal ocenenie ako príjemný dôsledok toho, že pochopil jednu vec. \"Ak sa tu stali krivdy v minulosti a krivdy sa stali zo strany štátu, tak štátne orgány majú za povinnosť tie krivdy napraviť, \" povedal. Preto sa zasadzoval o majetkovoprávne vyrovnanie oboch cirkví.
Predseda OZ a poslanec Prešovského samosprávneho kraja za volebný obvod Svidník Milan Cocuľa konštatoval, že \"pokiaľ naše občianske združenie bude pracovať v takých intenciách ako doteraz a toľko ľudí nám bude fandiť a aj nachádzajú sa znova noví a noví sponzori, tá tradícia určite bude pokračovať\".
Okrem Csákyho sa ušlo ocenenie ďalším šiestim jednotlivcom a jednému kolektívu, napr. riaditeľovi Vojenského historického ústavu v Bratislave Jozefovi Bystrickému za osobnú angažovanosť pri záchrane lietadla IL - 10 a za úzku spoluprácu s OZ, kňazovi Jaroslavovi Popovcovi za záchranu drevených chrámov a za zachovávanie unikátneho staroslovjanského liturgického obradu, predsedovi Spoločnosti priateľov vojenskej histórie Slovenska v Bratislave Romanovi Moravcovi za propagáciu odkazu hrdinov bojov v Karpatsko-duklianskej operácii. Oceneným kolektívom bol Oblastný výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vo Svidníku za aktívny postoj členov proti premiestneniu lietadla IL -10 z historického Duklianskeho bojiska.
Pri minuloročnej premiére odovzdávania ocenení ho dostali napr. vtedajší prezident Rudolf Schuster, premiér Mikuláš Dzurinda, vicepremiéri Ivan Mikloš a Pavol Rusko, poslanci Národnej rady SR Robert Kaliňák a Ľubomír Lintner, ako aj moderátor TV Markíza Daniel Krajcer.
Zlaté srdce má podobu prívesku zo zlata v tvare srdca, v ktorom je na jednej strane vygravírovaný nápis Chráň kraj pod Duklou! a na druhej strane Ďakujeme.
(jj)
 

Vyberte región

mark